Johan Eriksson – min väg till att bli psykolog

Johan är psykolog med bakgrund inom primärvård och psykiatri sedan 2011. Utöver psykologi har han studerat filosofi, idéhistoria, litteraturvetenskap och juridik vid Uppsala universitet. Efter halva juristutbildningen tog han en paus och arbetade som vårdare på Häktet i Uppsala. Under tre år som vårdare på häktet fördjupades Johans nyfikenhet över olikheter i mänskliga öden och frågor väcktes kring vad det är som får oss att göra de saker vi gör. 2006 bestämde han sig för att avbryta sina juridikstudier och istället flytta till Linköping för att studera till psykolog.

Med stor nyfikenhet och öppenhet inför det komplexa i att vara en människa har Johan fördjupat sin grundutbildning i KBT (kognitiv beteendeterapi), med ett särskilt fokus på ACT (Acceptance and Commitment Therapy) samt genomgått en treårig vidareutbildning i ISTDP Intensive Short Term Dynamic Psychotherapy). 

Sedan 2012 har Johan även haft ett stort intresse för meditation och har själv lång erfarenhet av att leda mindfulnessgrupper i primärvården.

2016 var Johan med och grundade den ideella föreningen Nätverket för Psykedelisk Vetenskap, där han idag är vice ordförande. I sitt arbete med föreningen har han anordnat föreläsningar, utbildningar och en större internationell konferens med världsledande forskare inom fältet psykedelisk vetenskap.

Johan är en van föreläsare på området och har diskuterat ämnet i flera mediakanaler, poddar och paneldiskussioner. Boka besök här.

Johan Eriksson leg. psykolog
Johan Eriksson leg. psykolog

Ett urval av mediaframträdanden

Öppet Sinne (podcast), november 2019
Närvaropodden (podcast), november 2019

Publikationer

Luoma, J. B., Sabucedo, P., Eriksson, J., Gates, N., & Pilecki, B. C. (2019). Toward a contextual psychedelic-assisted therapy: Perspectives from Acceptance and Commitment Therapy and contextual behavioral science. Journal of Contextual Behavioral Science.