Filip Bromberg – min väg till att bli psykolog

Filip utbildade sig till psykolog vid Uppsala universitet, med examen 2017. Hans intresse för narkotikapolitik och skademinimering (harm reduction) gjorde att han sökte sig till missbruksvården, där han gjorde praktik och arbetade under studietiden. Efter examen började Filip arbeta som psykolog med ungdomar med psykosocial problematik, för att så småningom byta spår till patienter med kronisk smärtproblematik. 

Filips intresse för psykedelisk vetenskap började under studietiden, då han kom i kontakt med den internationella forskningen på psykedelisk psykoterapi. Filip är en av medgrundarna till den ideella föreningen Nätverket för psykedelisk vetenskap och var ordförande 2017-2019. Filips primära intresse inom är att arbeta terapeutiskt för att vidmakthålla positiva förändringar kopplade till psykedeliska upplevelser, samtidigt som riskerna minskas.

Utöver arbetet med forskning har Filip ett stort intresse och engagemang för psykedelisk skademinimering, och har genomfört flera olika projekt för att minska riskerna kopplade till rekreationellt bruk. Ett sådant är så kallade integrationscirklar, där deltagare ges möjlighet att i en trygg miljö dela med sig av svåra psykedeliska erfarenheter.

Filips breda kunskap och erfarenhet av att arbeta med psykedeliska upplevelser gör honom efterfrågad som föreläsare och facilitator. Som talesperson för Nätverket för psykedelisk vetenskap förekommer Filip regelbundet i olika mediakanaler och offentliga sammanhang.

Filip Bromberg / Michael Pollan
Filip Bromberg leg. psykolog. Foto: Måns Bergkvist.

Arbetssätt

Filip har sin terapeutiska grund i KBT (Kognitiv beteendeterapi), en terapiform som till stor del handlar om att hjälpa klienten bättre förstå samspelet mellan tankar, känslor och beteende. Utöver detta har Filip ett stort intresse för acceptansbaserade behandlingsmodeller som t.ex. ACT (Acceptance & Commitment Therapy). Filip har en stark tro på individens inre läkande förmåga och arbetar med värme, empati och autenticitet för att skapa den trygghet som krävs för att klienten på bästa sätt ska kunna hjälpa sig själv. Arbetssätt anpassas efter klientens behov och önskemål. 

Ett urval av mediaframträdanden

SVT Morgonstudion, september 2018
Svensk expert: Studier av psykedelia lovande (SvD, augusti 2019)
Fri Tanke (podcast), november 2018